ALCALDES DIRECTES

POR LLUIS MESA REIG, CRONISTA OFICIAL D’ESTIVELLA (VALÈNCIA)

alcalde1-300x284

Si en l’actual sistema democràtic hi ha algun càrrec que resulta més proper la ciutadania, este és el de l’alcalde o l’alcaldessa. Se sap que n’hi ha d’especuladors, defraudadors o farsants. Però cal dir que resulta del tot gratificant comprovar l’esforç que posa cada honrat president d’un consistori per vore progressar el seu poble sense esperar res a canvi. Al Camp de Morvedre hem tingut en democràcia molts exemples de bons alcaldes de diferents colors polítics.

No obstant això, els grans partits mai no els han considerat com toca. S’aprovà la Constitució, es consensuaren temes de tot tipus i el somniat pacte local mai no va arribar. S’ha hagut d’esperar que l’actual llei de lleis es trobe esgotada en molts aspectes perquè els dirigents recorden que la base primera del sistema participatiu comença en el govern de les poblacions. És ara, després de tants anys, quan els polítics defenen que l’alcalde ha d’estar per damunt de pactes electorals i de situacions puntuals. Resulta trist que, una vegada més, un tema tan essencial es plantege a corre-cuita.

La ciutadania encara no sap ben bé que es planteja, ni la forma o resultat d’eixe debat. Sols s’escolta que el president de la corporació volen que es vote per elecció directa. Sembla que els dirigents s’han adonat que el suport a una llista electoral en un poble no depén sols de partidismes sinó de les aptituds dels candidats i les candidates a l’alcaldia. Han descobert que els alcaldes i les alcaldesses més votats de la comarca no han rebut mai sols el suport dels seus militants sinó d’electors d’altres ideologies que han vist en ells el millor per al municipi. Allò que no queda clar és tant, si el govern es vol plantejar per una banda l’elecció directa de la força política que més li convença i per una altra la del candidat o a la candidata que considere millor per a la seua població. Però sembla que les reformes van per un altre camí. S’entén que l’elecció directa d’un alcalde es realitze, com fins ara, amb el vot a una llista tancada. Si al remat és així val la pena, en tot el que està passant, fer tan de soroll però no arribar a res especialment nou?

Fuente: http://www.elperiodicodeaqui.com/

Sin Comentarios.

Responder

Mensaje