CAVALCADES FALLERES

POR LLUÍS MARIA MESA I REIG, CRONISTA OFICIAL D’ESTIVELLA (VALENCIA)

1424976771-448x250

Uns dels actes que més han vertebrat històricament la festa ha sigut el de les cavalcades. Són uns moments públics fallers que han comptat amb gran acceptació per part del públic faller i no faller.

La realitat històrica començà amb el projecte que llançà el gran Regino Mas en 1934. Fou completada en els anys 60 amb l’aportació de la Cavalcada del Ninot Infantil i la Cavalcada del Regne (posteriorment Folklòrica).

La més recent incorporació fou la Cavalcada del Foc, la qual rescatà el costum dels anys 30 del segle passat basat en la desfilada de comparses de diables i carrosses del deu Plutó per a cremar la falla.

El 2012 s’uniren les diferents cavalcades per a fondre’s en la Cavalcada del Ninot. Finalment el 2016 se n’incorpora la dedicada al Patrimoni de la Humanitat.

La realitat és que en estos moments, després de tants canvis en tan pocs anys, cal fer una relectura d’eixe acte faller am la intenció de potenciar-lo.

En eixe sentit caldria reflexionar amb la intenció d’acostar-se al sentit tradicional i original de les cavalcades. També és important que es realitzara tenint en compte el que diu el col·lectiu faller, com a autèntic protagonista de l’activitat Una bona iniciativa seria vincular més l’Exposició del Ninot amb una cavalcada, i recuperar el sentit original de l’acte.

Per una altra banda, tal vegada no siga factible la recuperació de la Cavalcada del Regne, però es podria intentar que la funció vertebradora que exercia l’activitat, en enllaçar el Cap i Casal i les comarques, es recupere amb un altre format.

Pel que fa a la Cavalcada del Foc, la seua vitalitat i la bona percepció per part del públic hauria d’aprofitar per a eixamplar l’acte en continguts i en pressupost. Finalment l’especial aparició de la Cavalcada del Patrimoni de 2016 podria consolidar-se en unes altres edicions perquè la societat no perdera el significat de l’esmentat nomenament ni el valor patrimonial de les falles.

En definitiva, el calendari de les cavalcades demana reflexió i reestructuració. Un debat que s’hauria d’iniciar en passar falles per fer-lo real el 2017.

Fuente: http://lasnoticiasdejaviermesareigcom.com/

Sin Comentarios.

Responder

Mensaje