OFRENDA FALLERA: DE CREIENTS I NO CREIENTS

POR LLUIS MESA I REIG, CRONISTA OFICIAL D’ESTIVELLA (VALENCIA)

Ofrenda_de_flores-e1333019992163

Els recent canvi polític municipal han posat en marxa l’intent de secularitzar més la societat. Resulta una tasca tan necessària com complexa. El fet que jugue amb les sensibilitats de les persones i el sentit devocional, és a dir amb la part més irracional de l’ésser humà, ho fa complicat. Eixe debat també s’ha introduït en la festa fallera i en un dels seus actes públics més destacats. Així que des del primer dia que entraren les noves autoritats municipals al Cap i Casal va sorgir l’interrogant: Ha d’anar el regidor de Festes a l’ofrena fallera? Una pregunta que es pot contestar amb rigor, quan es té clar el sentit de l’acte i el que representa. En primer lloc cal considerar que les falles no són essencialment religioses. No partixen d’una confraria ni de l’església. Tampoc l’acte de l’ofrena és una tradició original sinó que va sorgir per iniciativa d’una comissió fallera en la dècada dels 40 del segle passat. A més, i com a element més important per a la reflexió, cal tindre en compte que no es tracta d’una activitat espiritual, ja que les autoritats eclesiàstiques no tenen un paper destacat en l’acte fins a l’arribada de les falleres majors a la basílica. El fet d’ofrenar simplement és homenatjar un personatge, una entitat o una devoció. En el cas faller, és un punt d’encontre entre les persones religioses que troben en la Mare de Déu dels Desemparats un senyal de les seues creences i les qui simplement veuen en ella un element identificador de la tradició valenciana. Així que per a assistir a l’ofrena no cal ser necessàriament creient. Sols s’ha de tindre gran respecte per eixa advocació mariana vinculada a la història del Cap i Casal. Esta realitat fa que la participació d’autoritats municipals no signifique el trencament d’eixa volguda separació entre el poder religiós i els governants, El fet d’ofrenar sols suposa manifestar l’admiració cap a un símbol de la ciutat. En definitiva, el debat de la laïcicitat és llarg i aplega a molt. Però en el cas de l’Ofrena, en ser un acte organitzat des de la societat civil fallera, la realitat canvia. Per tant, l’ofrena és per a tots i per a totes els qui en desitgen participar per damunt de les seues creences.

Fuente: http://lasnoticiasdejaviermesareigcom.com/

Sin Comentarios.

Responder

Mensaje