BALCÓ MUNICIPAL I COMARCAL

POR LLUIS MESA I REIG, CRONISTA OFICIAL D’ESTIVELLA (VALENCIA)

fotospropias201603121716442

Un dels gestos simbòlics que més transcendència té d’esta nova etapa de gestió fallera és l’apertura del balcó municipal a les “mascletaes”. No suposa un dràstic canvi del programa d’actes. Tanmateix significa que els protagonistes de la festa són tractats amb un major reconeixement per part de les autoritats. A més democratitza l’accés de la ciutadania a la festa. Pot raonar-se al voltant del sistema pel qual s’hi passa i tal volta es trobe una fórmula millor. No obstant això, la realitat és que eixe canvi es consolidarà i quan algun dia es canvie de govern municipal ningú no s’atrevira a fer-lo desaparéixer.

Eixa apertura genera també un nou debat: les falles i el balcó del Cap i casal són de la ciutat o de la comarca? La realitat és que és desitjable que hi haja una millor comunicació entre la ciutat i les localitats de la comarca que festegen la festa. Però si, en cada poble, la ciutadania a voltes té dret a uns servicis propis pel fet d’estar empadronat i pagar impostos, resulta normal que la ciutadania de la capital que paga les “mascletaes” de les seues contribucions tinga també uns drets propis. És evident que la falla és col·lectiva i supera les fronteres del municipi però també resulta clar que els municipis haurien d’incorporar-se econòmicament a la festa. Perquè no una “mascletà”, un castell o algun altre tipus d’activitat no és subvencionat des d’altres municipis de l’Horta? Serà una bona manera de fer un camí conjunt i comarcal. Potser eixa siga una interessant via de col·laboració per a explotar.

El segon aspecte que es planteja és que cal homogeneïtzar les relacions entre els pobles fallers de l’Horta i la ciutat de València. No potser que per dret adquirit uns municipis puguen acudir a l’ofrena i uns altres no, per esmentar-ne un exemple. No es pot mantindre eixe sistema de privilegis per més temps i cal buscar-li una solució.

En definitiva, s’ha de continuar aplaudint la iniciativa d’apertura del balcó municipal. És important obrir-se també a la comarca però també que esta s’òbriga a la capital. Sens dubte són aspectes interessants que sols els temps dirà com evolucionen.

Fuente: https://lasnoticiasdejaviermesareigcom.com/

Sin Comentarios.

Responder

Mensaje