PER QUÈ CELEBRAR ENGUANY EL 9 D’OCTUBRE?

POR LLUIS MESA I REIG, CRONISTA OFICIAL D’ESTIVELLA (VALENCIA)

Cartell de la manifestació del 9 d’Octubre / Acció Cultural del País Valencià

En estos temps d’incertesa, quan els nacionalismes i els conflictes són notícia, arriba el moment d’interrogar-se si encara té algun significat la celebració del 9 d’octubre per als valencians i les valencianes. La primera resposta és evidentment que sí. Després de segles de mantindre’s una data com a sobrevivent de tants fracassos i incomprensions, suposa que l’ànima d’un poble continua viva. Tal vegada caldria preguntar-se de quina manera i com però el més important és que manté l’alé fresc i fort. És tota una gesta difícil d’entendre que el gentilici valencià/valenciana i la denominació llengua valenciana estiguen presents.

Dit tot açò, cal preguntar-se: Què vol dir en este 2017 el 9 d’octubre? Ara i sempre significarà recuperació de la tradició i reivindicació de la història. La realitat és que enguany té un valor intens la reivindicació com a un poble mediterrani obert al món. El 2017 es reivindica, molt més si cap, com un espai de cultures creuades que s’han constituït amb personalitat pròpia de manera pacífica i sense buscar l’enfrontament.

El 9 d’Octubre és encara el dia indicat per a reunir-se en places i carrers d’una manera lúdica. L’instant per a buscar rituals que homenatgen el passat per a contemplar ample el futur. Si s’oblidara eixe referent integrador, potser es potenciarien les divisions i els enfrontaments entre les persones del mateix poble, no es faria memòria col·lectiva d’eixe llegat dels avantpassats.

En definitiva, ni la crisi de l’estat ni circumstàncies adverses han d’acabar amb la força i la intensitat que transmet el 9 d’octubre per a valencians i valencianes. També este 2017 és un bon motiu per a reivindicar-se des del respecte i la intensitat necessària. Un altre 9 d’octubre s’ompli d’orgull de present i d’esperança en un futur gojos que pot crear-se amb la força dels valencians i de les valencianes. Una bona raó per a caminar i trobar-se gojosos de ser el que som. Així que confiem, una vegada més, amb il·lusió en el 9 d’Octubre.

Fuente: http://www.elperiodicodeaqui.com/

Sin Comentarios.

Responder

Mensaje